طرز تهیه مرصع پلو با برنج اعیانی وزین
مرصع پلو یکی از غذاهای مجلسی بسیار خوشمزه و خوش رنگ و لعاب است که می توانید آن را برای میهمانی ها درست کنید.
این غذا علاوه بر مجلسی بودن بسیار پر فایده است زیرا از انواع مغز ها در آن استفاده میشود.
تاریخچه مرصع پلو به دوره صفوی برمی گردد؛ در آن دوره آشپزی ایرانی پیشرفت های بسیاری کرد و خیلی از غذاهای مجلسی ایرانی مانند مرصع پلو ساخته شدند. تزئین غذا به اندازه کیفیت و طعم غذا مهم است زیرا آن را با انواع مغزها و میوه ها میپوشانند تا ظاهری جذاب و رنگارنگ داشته باشد.
مرصع پلو بیشتر غذای مربوط به مردم استان فارس و خراسان است چون در این غذا از زرشک و خلال پرتغال استفاده میشود. در استان خراسان این غذا به رنگیک پلو هم معروف است و اگر به این شهرها سفر کردید و در آنجا میهمان شدید حتما مرصع پلو را امتحان کنید. بعضی ها مرصع پلو را با شیرین پلو اشتباه میگیرند، در واقع در طبخ آنها تفاوت های ریزی وجود دارد.
مواد لازم:
۴ پیمانه برنج اعیانی وزین
۱ کیلوگرم مرغ
۱ پیمانه کشمش
۱ پیمانه زرشک
۱ پیمانه خلال بادام
۱ پیمانه خلال پسته
۱ پیمانه خلال هویج
۱ پیمانه مربای پوست پرتقال یا نارنج
پیاز۱ عدد
زعفران به میزان لازم
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
از آنجایی که مرصع پلو یک غذای مجلسی است و بیشتر در مهمانی ها و عروسی ها سرو میشود، انتخاب برنج متناسب با این غذا نکته ی مهمی است که شما میتوانید با انتخاب برنج اعیانی وزین یک غذای بسیار خوشمزه تهیه کنید.
طرز تهیه:
ابتدا برنج اعیانی وزین را شسته و اجازه دهید چند ساعت خیس بخورد، سپس آن را پخته و بذارید تا دم بکشد. مرغ را با پیاز سرخ شده و نمک و فلفل و زردچوبه و زعفران و آب کم بذارید تا بپزد.
در این مرحله کشمش را با کره سرخ می کنیم سپس زرشک را که از قبل خیس کرده ایم با کره و کمی شکر تفت میدهیم تا طعم بهتری بگیرد و ۴/۱ پیمانه ( بسته به میزان زرشک، نباید خیلی زیاد باشد ) آب به آن اضافه میکنیم و میگذاریم تا کمی جا بیفتد و بعد زعفران را اضافه میکنیم .
در ادامه خلال بادام و خلال پسته را که از قبل خیس کرده ایم جداگانه با کره خوب تفت میدهیم . سپس خلال هویج را با کره و کمی شکر تفت میدهیم . خلال پوست پرتقال یا نارنج را نیز با کمی شکر و کره تفت میدهیم.( خلال پوست پرتغال یا نارنج را از قبل خیس کرده و چندبار آن را جوشانده و آب آن را عوض کنید تا تلخی آن گرفته شود)
همه مواد لازم را باید جداگانه آماده کرده و کنار بذارید.
زمانی که برنج اعیانی وزین دم کشید و آماده شد یک لیوان از آن را برداشته و با مقدار مناسبی زعفران مخلوط کنید. سپس همه مواد را به صورت خطی و جدا روی برنجی که داخل دیس کشیده اید، تزئین کنید. مرغ را هم میتوان کنار غذا به صورت خورشت هم لا به لای برنج سرو کرد یا میتوانید آن را ریش ریش کرده و با کمی زعفران مخلوط کنید و دور برنج تزئین کنید.
خواص مرصع پلو با برنج اعیانی وزین
مرصع پلو به علت داشتن کلسیم، منیزیم، فسفر و سلنیوم، استخوانها و دندانها را محکم میکند و از بروز پوکی استخوان و آرتروز در افراد جلوگیری میکند.
مرصع پلو دارای مقدار قابل توجهی پروتئین است که نقشی موثر در تقویت عمومی، افزایش انرژی و عضلانی شدن بدن دارد، بنابراین این غذا برای ورزشکاران به ویژه بدنسازان بسیار مفید است.
مرصع پلو برای زنان باردار و جنین بسیار مناسب است زیرا حاوی اسید فولیک، آهن و ویتامین B۱۲ است که تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش میدهد و کمخونی را رفع میکند. این غذا تاثیر چشمگیری در بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی دارد بنابراین حافظه را تقویت و از ابتلای افراد به آلزایمر و پارکینسون جلوگیری میکند.
مرصع پلو همچنین دارای انواع ویتامین ها و املاح معدنی بخصوص ویتامین A است که بینایی را تقویت کرده و برای شادابی پوست و مو خیلی مفید است.
مرصع پلو به علت داشتن منیزیم از بروز بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند و به علت وجود ویتامینهای A ، C ، E و زآگزانتین خاصیت آنتیاکسیدانی دارد بنابراین سیستم ایمنی بدن را تقویت و بدن را در برابر بیماریهای مختلف به ویژه انواع سرطانها محافظت میکند.