شله زرد یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار بین مردم است که در همه نقاط کشور آن را درست میکنند. شله زرد را میتوان به عنوان یک میان وعده بسیار خوشمزه و مفید سرو کرد، اما در کشور ما شله زرد را بیشتر به عنوان نذری در ایام ماه رمضان و ماه محرم و مناسبت های شهادت امامان درست کرده و بین مردم پخش میکنند. در میهمانی ها هم به عنوان دسر نیز سرو میشود.
همانقدر که شله زرد ظاهر زیبا و خوشمزه دارد، درست کردن آن هم دشوار است و نیاز به فوت کوزه گری دارد.
برای داشتن شله زردی خوشمزه مهم است که شما از چه نوع برنجی استفاده کنید، زیرا همه ی عطر و طعم شله زرد شما به برنج و زعفرانی که انتخاب میکنید بستگی دارد. برای اینکه کار شما خوب از آب در بیاید از برنج نیمدانه دوباره کشت وزین استفاده کنید تا عطر آن کل فضای خانه را در بر گیرد.
مواد لازم:
2 پیمانه شکر
2/1 پیمانه گلاب
2/1 پیمانه خلال بادام و خلال پسته برای داخل شله زرد
50 گرم کره
2 پیمانه برنج نیمدانه دوباره کشت وزین
8 پیمانه آب
زعفران حل شده به میزان لازم
هل ساییده کمی
چوب دارچین به میزان لازم
برای تهیه شله زرد، برنج نیمدانه دوباره کشت وزین را از شب قبل شسته و با همان مقدار آبی که گفته شده بگذارید تا خیس بخورد. سپس برنج نیمدانه دوباره کشت وزین را با همان مقدار آب، داخل قابله ای ریخته، روی حرارت با شعله زیاد بذارید تا جوش بیاید و بعد شعله را کم کنید تا برنج نیمدانه دوباره کشت وزین به آرامی پخته و نرم شود، گاهی آن را هم زده و مراقب باشید تا ته نگیرد و نسوزد.
وقتی برنج نیمدانه دوباره کشت وزین پخت، شکر را کم کم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا برنج کاملا له بشود. به هیچ عنوان تا زمانی که برنج نیمدانه دوباره کشت وزین کامل پخته نشده شکر را به آن اضافه نکنید زیرا باعث میشود برنج نیمدانه دوباره کشت وزین کاملا مغز پخت نشود. این مرحله بسیار مهم است چون باعث لعاب انداختن شله زرد میشود و حدودا نیم ساعت تا یک ساعت این مرحله زمان میبرد.
سپس کره و زعفران و هل را که از قبل آماده کرده ایم به شله زرد اضافه میکنیم و مجدد فرصت میدهیم تا زعفران کاملا رنگش را پس دهد و شله زرد ما بیشتر جا بیفتد. در این مرحله نیز باید حدود نیم ساعت زمان به شله زرد بدهید.
کل مراحل پخت برای این مقدار شله زرد حدود دو تا سه ساعت طول میکشد. زمانی که حس کردید غلظت آن به حد معمول رسیده گلاب را اضافه کرده و بعد از پنج دقیقه زیر شله زرد را خاموش کنید.
حال میتوانید خلال بادام و خلال پسته را به شله زرد اضافه کنید. اما اگر دوست دارید خلال ها نرم تر شوند میتوانید آنها را همزمان با گلاب به شله زرد اضافه کنید.
غلظت شله زرد باید به اندازه ای باشد که وقتی آن را در ظرف میریزید خیلی شل نباشد و قوام کافی را داشته باشد. پس از سرد شدن میتوانید آن را تزئین کنید.
مهمترین نکته در پخت شله زرد، این است که از برنج نیمدانه با کیفیت استفاده کنید تا همه زحماتتان به هدر نرود. شما میتوانید از برنج نیمدانه دوباره کشت وزین که ایرانی و بسیار با کیفیت است، استفاده کنید. شکر رو حتما بعد از پختن برنج اضافه کنید. مقدار آب مورد نیاز با توجه به نوع برنج کمی متفاوت است، اما اگر احساس کردید آب آن کم است مقداری آب بهش اضافه کنید و اگر هم رقیق بود بذارید تا آب اضافه بخار شود. نکته ی مهم دیگر این است که از آنجایی که شکر با حرارت دیدن کمی آب می اندازد، بلافاصله بعد از اضافه کردن آن به برنج نیمدانه دوباره کشت وزین، مقدار آب شله زرد بیشتر میشود پس حتما این را به خاطر داشته و قبل از آن آب اضافه نکنید.