تفاوت برنج ایرانی و هندی
برنج یکی از اصلی ترین ماده غذایی در سفره های ایرانی ها است. اکثر ایرانی ها حداقل یک وعده برنج در طول روز می خورند. بنابراین انتخاب برنج با کیفیت خصوصا الان که تنوع برنج ها زیاد شده و برنج خارجی هم وارد میشود، کار سختی است. ما در این مقاله به شما کمک خواهیم کرد تا تفاوت برنج ایرانی و هندی را تشخیص دهید.
شمال ایران مناطق حاصلخیز گسترده ای برای کشت برنج دارد و در این مناطق برنج های مختلفی کشت می شود که می توان آنها را در چهار دسته اصلی تقسیم کرد: برنج صدری، طارم، گرد و پر محصول. هر کدام از اینها گونه های مختلفی دارد که باعث تنوع زیاد برنج ایرانی شده است.
با توجه به افزایش جمعیت کشور، برای تامین نیازهای غذایی باید از سایر کشور ها برنج به ایران وارد کنند. برنج های خارجی نیز انواع مختلفی دارند که برنج هندی معروف ترین آنها است.
تفاوت برنج ایرانی و هندی
برنج ایرانی همیشه به خوش عطرو طعم بودن معروف بوده است. کیفیت برنج ایرانی به مراتب بیشتر از برنج هندی است و طعم و مزه آن با برنج هندی قابل قیاس نیست. اما این تفاوت کیفیت منجر به گران بودن برنج ایرانی شده است. برنج هندی بسیار خوب قد می کشد و پخت آن آسان است از این جهت معروف است. کسانی که در آشپزی تجربه ی کمی دارند ترجیح می دهند از برنج هندی استفاده کنند که خوب قد می کشد و ظاهر مناسبی دارد.
ارزش غذایی برنج ایرانی از برنج هندی بسیار بیشتر است زیرا معمولا برنج های خارجی را به صورت قالبی تهیه میکنند. یعنی برنج های درجه دو و سه را خرد کرده و آرد می کنند سپس آن را درون قالب های منظم ریخته تا ظاهری یکدست پیدا کنند. گاهی برنج های خارج از کشور را با آب فاضلاب آبیاری می کنند که باعث میشود برنج آلوده به مواد شیمیایی مانند آرسنیک و سیانید شود که بسیار مضر هستند.
برای جلوگیری از شپش زدن به برنج های هندی مواد نگهدارنده میزنند که باعث می شود مدت طولانی تری نسبت به برنج ایرانی آن را نگهداری کرد. اما باز هم با وجود این شرایط استقبال از برنج هندی زیاد است.
از دیگر تفاوت های برنج ایرانی و هندی می توان به نوع پخت آنها اشاره کرد. پخت برنج ایرانی نیاز به مهارت دارد تا بتوان آن را خوب پخت و باید با توجه به برنجی که انتخاب می کنید نحوه پخت آن را یاد بگیرید. اما برنج هندی پخت ساده تری دارد و شما میتوانید خیلی راحت هر مقدار برنجی را که می خواهید بپزید ولی شفته نشود. برنج ایرانی عطر و طعم بسیار خوبی دارد که بهتر است برای حفظ آن، به صورت کته ای پخته شود ولی برنج هندی با توجه به قدی که می کشد بهتر است آبکش شود.
کیفیت بهتر، قیمت بیشتر
اصلی ترین اختلاف بین برنج ایرانی و هندی قیمت آن است، کیفیت بیشتر قیمت بالاتری هم دارد. عوامل مختلفی از جمله زمان خرید، کم محصول یا پر محصول بودن برنج روی قیمت آن تاثیر دارند. بعضی از برنج های ایرانی مانند برنج طارم و برنج دم سیاه از جمله گران ترین برنج ها می باشند که از عطر و طعم و کیفیت بی نظیری برخوردار است. اما بعضی برنج ها هم هستند که کیفیت مطلوبی دارند ولی چون جزو دسته برنج های پر محصول هستند، قیمت ارزان تری داشته مثل برنج شیرودی و برنج فجر.
برنج های هندی هم از نظر کیفی دارای دسته بندی هستند اما هیچ کدام از آنها به خوبی برنج ایرانی نمیرسد و حتی بهترین برنج هندی نصف قیمت برنج ایرانی را دارد. صرف نظر از قیمت برنج، برای سلامتی خانواده باید برنجی را انتخاب نمود که از کیفیت بالایی برخوردار باشد و باعث مریضی نشود.
آیا برنج هندی برای سلامتی مضر است؟
هر چند وقت یکبار خبرهایی درباره مضر بودن برنج های هندی به گوش میرسد. خبرهایی مبتنی بر اینکه برنج هندی ممکن است به مواد شیمیایی چون آرسنیک، کادمیوم و یا فنول که سرطان زا هستند، آلوده شده باشد منتشر شده است ولی بعضی ها با این اخبار مخالف بوده و آن را تکذیب می کنند. برای فهم اینکه برنج آلوده شده و مضر است یا نه باید ترکیبات برنج در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد و به همین سادگی نمی شود راجع به آن اظهار نظر کرد. گرچه برنج ایرانی همیشه از نظر کیفیت تایید شده است.
البته که شرایط نگهداری برنج هم در کیفیت آن بی تاثیر نیست و اگر آن را در جای مناسب قرار ندهید باعث آفات و کرم و شپش روی آن می شود که خود باعث مضر شدن برنج می شود.
خرید برنج ایرانی، حمایت از خانواده های شمالی
حتما لازم نیست برنج های گران قیمت را خریداری کنید، می توانید با تهیه برنج های مرغوب اما قیمت مناسب ایرانی هم از کیفیت و طعم برنج ایرانی بهره ببرید هم از تولید داخلی حمایت کنید زیرا این برنج ها دست رنج یکسال زحمت شالیکاران هستند که در تابستان برداشت می شوند و ما با خرید برنج ایرانی می توانیم از آنها حمایت کنیم.
قد برنج مهم است یا عطر و طعم آن؟
معمولا برنج هندی را چون خوب قد می کشد و قیمت کمی هم دارد می خرند، اما اگر قیمت برنج برای شما مهم است تا قد کشیدن آن، می توانید از برنج نیمدانه یا سرلاشه برای مصرف روزانه خود استفاده کنید که هم عطر و طعم خوبی دارد هم ارزش غذایی آن بالا است. میتوانید از برنج ایرانی با کیفیت که خوب قد کشیده و ری میکند و عطر و طعم خوبی هم دارد برای مواقعی که مهمان دارید استفاده کنید.
تفاوت برنج تازه و کهنه
اگر طعم برنج تازه را دوست دارید مصرف کنید مشکلی ندارد ولی بهتر است برنجی را که تازه خریده اید کنار گذاشته تا کهنه شود. برنج تازه دارای رطوبت است و خوب ری نکرده و حجیم نمی شود. تشخیص برنج تازه و کهنه کار سختی نیست، حتی ظاهر برنج هم قبل از پخت این موضوع را نشان می دهد. برنج قدیمی سفت است و زیر دندان سخت خرد می شود و هر چه برنج کهنه تر و قدیمی تر باشد رنگ آن تیره تر است.
کدام برنج معطر است؟
اگر در انتخاب و خرید برنج معیار شما عطر و بوی برنج است، دور برنج هندی را خط بکشید. برنج های ایرانی دارای عطر و بوی ویژه ای هستند که همانند آنها را در هیچ کجا پیدا نخواهید کرد. اگر دنبال برنج معطر می گردید بهترین گزینه برای شما برنج کشت دوم است. بعضی از کشاورزان پس از کشت اول زمین را برای نشاء دوم آماده می کنند که این کشت در فصل پاییز انجام می شود که به دلیل باران پاییزی و آفتاب آن و زمان کشت طولانی تر، بعضی افراد اعتقاد دارند برنج کشت دوم سالم تر است و عطر و طعم بیشتری دارد. البته به دلیل سختی این کشت، برنج آن کمیاب تر و گران تر است.
علت قد کشیدن برنج هندی چیست؟
علت اینکه خیلی از مراکز و رستوران ها از برنج هندی استفاده می کنند، قد کشیدن این برنج در برابر قیمت پایین که مهم ترین ویژگی آنهاست می باشد. دلایل مختلفی مبنی بر قد کشیدن برنج هندی ارائه شده که اولین دلیل این است که این محصولات را به صورت نیم جوش و یا پاربویل تولید می کنند. در این روش برنج ها را پس از برداشت یا فرآوری، در دمای ۷۰ الی ۸۰ درجه نیم جوش کرده، و پس از آن در معرض هوا خشک کرده و به بازار عرضه می کنند. در واقع دلیل اصلی اینکه این محصولات شفاف بوده و در پخت قد کشیده، و به یکدیگر نمی چسبند، همین موارد است.
برنج هندی همانگونه که گفته شد در مواردی با تلفیق خمیر و همچنین مواد نامعلوم دیگری تولید می شوند. در آزمایش های مختلف به وجود پلاستیک و فلزات سنگین در اینگونه محصولات اشاره شده است. در واقع در زمان پخت این برنج ها، باز شدن مولکول های موجود در مواد پلاستیکی و فلزات سنگین، باعث قد کشیدن دانه های برنج می شود.
عوارض مصرف برنج هندی
برنج هندی همانگونه که قبلا گفته شده محصولی آلوده و غیر قابل اعتماد است و خریدن آن ریسک بالایی دارد. حتی الامکان از خرید برنج خارجی بی نام و نشان خودداری کنید ولی اگر مجبور به خرید آن شدید، برنج را از مراکز معتبر تهیه کنید که روی بسته بندی آن مشخصات کامل داشته باشد.
یکی از مواردی که در سالیان اخیر در مورد برنج هندی مطرح شده بود، وجود ماده سمی و سرطان زای فنول است. این ماده می تواند حداقل برای سیستم گوارش انسان اختلالات عمیقی را ایجاد کرده، که این اختلالات در موارد حاد باعث بروز سرطان های دستگاه گوارش می شوند. این برنج ها در طولانی مدت باعث آسیب های جدی به بدن می شود بنابراین جایگزین کردن برنج ایرانی مرغوب، بهترین گزینه است.